top of page

01

 

Q: Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνω Ιαπωνικά και πόσο κοστίζουν; 

Α: Ιδανική συχνότητα είναι 2 φορές την εβδομάδα από 1-1,5 ώρα, ανάλογα και με το είδος του μαθήματος (ιδιαίτερο, γκρουπ, online). Αυτό όμως εξαρτάται πάντα από την ηλικία, τους στόχους και τις ανάγκες του μαθητή. Το ελάχιστο όμως θεωρείται 1 ώρα την εβδομάδα, το οποίο μπορεί να σας οδηγήσει στο 1ο πτυχίο μετά από τουλάχιστον 1,5 - 2 χρόνια. Το αν θα μπορεί κανείς να μιλάει, διαβάζει ή γράφει στα Ιαπωνικά εξαρτάται πάλι από το πόση έμφαση δίνεται από τον μαθητή στους τρεις αυτούς τομείς, οι οποίοι στα Ιαπωνικά είναι αρκετά ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Για τιμές μπορείτε να μεταβείτε στον τιμοκατάλογο πατώντας εδώ. 

02

Q:Πόσο καιρό χρειάζομαι για να δώσω το πρώτο πτυχίο

A: Ως συνέχεια της απάντησης 01, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα διαλέξεις θα καθοριστεί και ο απαιτούμενος χρόνος για τις εξετάσεις. Τα επίπεδα είναι Ν5, Ν4, Ν3, Ν2 και τέλος Ν1 (Ν5<Ν1). Το Ν3 θα λέγαμε ότι είναι το αντίστοιχο Lower της Αγγλικής (για τους παλιότερους).  Οι εξετάσεις διεξάγονται στην Αθήνα κάθε 1η Κυριακή του Δεκέμβρη και είναι όλα τα θέματα πολλαπλής επιλογής. Χρειάζονται χοντρικά 100 ώρες μαθήματος για το 1ο πτυχίο, οι οποίες όμως ποικίλουν ανά μαθητή. 

03

Q: Πόσο δύσκολη γλώσσα είναι; 

 

A: Είναι σίγουρα αρκετά διαφορετική και απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προσαρμοστικότητα σε διαφορετική αντίληψη από αντίστοιχη ευρωπαϊκής γλώσσας. Με τον μεθοδικό τρόπο όμως με τον οποίο την διδάσκω σου εγγυώμαι ότι η λογική της γλώσσας θα σου φανεί πολύ ενδιαφέρουσα και κατανοητή. Μετά, μένει μόνο η προσπάθειά σου! Για περισσότερα, δες στα Δωρεάν Μαθήματα.

04

 

Q:  Τι βιβλία χρησιμοποιούνται;

Α: Τα βιβλία που χρησιμοποιώ είναι αμιγώς Ιαπωνικά και είναι γνωστών σειρών みんなの日本語 (Minna no nihongo) και συνοδευτικά βιβλία ασκήσεων για λογογράμματα όπως Genki Kanji 512, λεξικό για λογογράμματα κλπ. Παράλληλα παρέχω ηλεκτρονικές σημειώσεις (σε Microsoft OneNote) εξατομικευμένες για κάθε μαθητή, χρησιμοποιείται πλατφόρμα για παρακολούθηση προόδου και διόρθωση ασκήσεων (google classroom), ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικού δικτύου (Viber, Whatsapp, Discord etc)

05

Q: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί μου Ιαπωνικά;

A: Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κάποιο παιδί Ιαπωνικά. Από πολύ μικρή ηλικία μπορεί με συγκεκριμένες παιδαγωγικές μεθόδους να του μεταφερθούν ερεθίσματα για τη γλώσσα, την κουλτούρα και τη νοοτροπία της Ιαπωνίας. Παρόλα αυτά, ταχύτερη πρόοδος παρατηρείται -ανάλογα και με την ωριμότητα του κάθε μαθητή- στην ηλικία των 15 και άνω. Είναι η ιδανική περίοδος για να χτιστεί μια γερή βάση, η οποία ακόμα και εάν διακοπεί λόγω εξετάσεων, συνεχίζεται ομαλά στη φοιτητική ζωή. Φυσικά και οι ενήλικες μη φοιτητές ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν συγκεκριμένους στόχους δείχνουν εξίσου (αν όχι καλύτερα) αποτελέσματα.  

06

Q: Μοιάζουν με τα Κινέζικα;

A: Όχι. Εκτός από τα λογογράμματα, δηλαδή γράμματα σαν αυτά ➝ 漢字, υπάρχουν πρώτον άλλες 2 αμιγώς ιαπωνικές γραφές (ひらがな και カタカナ), ενώ παράλληλα διαφέρουν πλήρως σε προφορικό και γραπτό λόγο τόσο συντακτικά όσο γραμματικά, ηχητικά και γενικότερα ως λογική γλώσσας. Μοναδική ομοιότητα ένα ποσοστό λογογραμμάτων τα οποία είναι ενδεικτικά του νοήματός τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας Ιάπωνας να συνεννοηθεί με έναν Κινέζο, όπως ένας Έλληνας δεν μπορεί να συννενοηθεί με έναν Σκανδιναβό για παράδειγμα. Για να μάθεις περισσότερα ρίξε μια ματιά στα Δωρεάν Μαθήματα!

bottom of page