top of page

Γιατί να μάθει κανείς Ιαπωνικά; Καλή ερώτηση!

Γιατί να μάθει κανείς Ιαπωνικά; Πολύ καλή ερώτηση. Θα χωρίσουμε την απάντησή μας σε δύο μέρη.


1) Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους αρχίζουν να μαθαίνουν Ιαπωνικά πολλοί μαθητές στην Ελλάδα.

2) Ποιοι λόγοι θεωρώ προσωπικά ότι θα μπορούσαν να σας κάνουν να θέλετε να μάθετε Ιαπωνικά.1) Οι περισσότεροι μαθητές αρχίζουν να μαθαίνουν Ιαπωνικά για έναν από τους παρακάτω λόγους, σε τυχαία σειρά:

a. Θέλω να εργαστώ στην Ιαπωνία.

b. Θέλω να σπουδάσω στην Ιαπωνία (Υποτροφίες που παρέχονται από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές)

c. Θέλω να μάθω μια γλώσσα η οποία να με βοηθάει στην εργασία μου.

d. Μου αρέσει ο πολιτισμός της Ιαπωνίας γενικότερα.

e. Συγκεκριμένα μου αρέσουν τα Anime (アニメ) και Manga (漫画)


2) Οι λόγοι για τους οποίους θεωρώ (εκτός των παραπάνω) ότι θα μπορούσαν να σας παρακινήσουν να μάθετε τη γλώσσα της Ιαπωνίας:


a. Από τις μεγαλύτερες/καλύτερες πνευματικές ασκήσεις/προκλήσεις που μπορείτε να θέσετε. Δεν είναι δύσκολη γλώσσα, αλλά για να την κατακτήσει κανείς σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια, οργανωμένη προσέγγιση και "μεράκι". Έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως μια από τις πιο πολύπλοκες (διαφορετικές θα έλεγα εγώ) γλώσσες και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες για γλωσσομαθείς και όχι μόνο.


b. Εξασκείτε τόσο το αριστερό όσο και το δεξί σας ημισφαίριο του εγκεφάλου. Χάρη στην λογική δόμηση (αριθμητική) της γραμματικής και της σύνταξης, αλλά ταυτόχρονα της δημιουργικότητας της γραφής των ιαπωνικών και κυρίως των λογογραμμάτων (漢字), θα σας βοηθήσει να «προπονήσετε» το μυαλό σας, τόσο στη λογική όσο και στην δημιουργικότητά του. Και φυσικά βοηθάει και στην ενίσχυση της μνήμης σας.


c. Να γνωρίσετε την κουλτούρα και τη νοοτροπία (πώς δουλεύει δηλαδή το μυαλό) ενός Ιάπωνα. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που έχει καταφέρει πολλά σε όποιον τομέα μπορούμε να σκεφτούμε (επιστήμες, επιχειρήσεις, τέχνες, αθλητισμό, τεχνολογία, παράδοση) χάρη σε κάποιες φιλοσοφίες που εφαρμόζονται σε ατομικό και μαζικό επίπεδο στη χώρα της Άπω Ανατολής. Μέσα από τη γλώσσα, μπορείτε κι εσείς να πάρετε μια γεύση ή και να υιοθετήσετε συνήθειες και ήθη που μπορούν να αλλάξουν τελείως την κοσμοθεωρία σας και το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπετε, αντιλαμβάνεστε και αντιμετωπίζετε καταστάσεις.


d. Ίσως ήδη ενδιαφέρεστε ή και μαθαίνετε κάποια ιαπωνική τέχνη (ikebana, origami, shodo) ή πολεμική τέχνη (karate, judo, aikido etc). Η γλώσσα θα σας κάνει να καταλάβετε ακόμα βαθύτερα αυτό για το οποίο έχετε εκδηλώσει ενδιαφέρον.


e. Γιατί θέλετε να επικοινωνήσετε με κάποιον Ιάπωνα ή Γιαπωνέζα. Οι Ιάπωνες αν και ευφυής και φιλομαθής λαός, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά με τις ξένες γλώσσες, πόσο μάλλον με τα αγγλικά. Επομένως φανταστείτε τη χαρά και την ανακούφιση να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας τους … Gaijin (外人) μέσω της γλώσσας τους. Στο κάτω-κάτω ακόμα κι οι Ιάπωνες που ισχυρίζονται ότι μιλάνε στα αγγλικά δυστυχώς λόγω κάποιων ήχων που λείπουν από τη γλώσσα (π.χ. λ, θ κ.λπ.) πολλές φορές μιλάνε τα ακαταλαβίστικα Ingurishu (έτσι προφέρεται το "English" από έναν Ιάπωνα), τα οποία φυσικά θα σας μάθω να αποκρυπτογραφείτε και... γιατί όχι, να αναπαράγετε.


f. Γιατί θέλετε να βλέπετε σειρές, ταινίες και Anime χωρίς υπότιτλους. Να ένας ωραίος αρχικός στόχος που θέτω σε πολλούς νέους μαθητές μου που έχουν ένα ενδιαφέρον για αυτό το κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας. Γιατί όχι;


g. Γιατί θέλετε να ταξιδέψετε στην Ιαπωνία (ίσως και περισσότερες από μια φορά!) και να μπορείτε να επικοινωνείτε χωρίς να... χάνεστε στην μετάφραση. Αν και ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων 2020 (που λόγω COVID-19 έχουν μετατεθεί για το 2021 προς το παρόν) η Ιαπωνία έγινε πολύ πιο φιλική προς τους ξένους εισάγοντας την Αγγλική σε πολλά σημεία, εξακολουθεί να χωλαίνει στο κομμάτι της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Και δεν είναι σπάνιο το να είναι κακώς μεταφρασμένη μια πινακίδα ή μια ειδοποίηση. Για αυτό καλό θα ήταν να μπορείτε να βασιστείτε στις γλωσσολογικές σας δυνάμεις και να νιώσετε ανεξάρτητοι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ιδανικό και για περαιτέρω διαμονή στην Ιαπωνία η οποία θα μετέτρεπε το ταξίδι σας σε προσωρινή ή μόνιμη μετακόμιση! Γιατί όχι;


Για όλους τους παραπάνω λόγους και ίσως ακόμη περισσότερους που έχετε ή δεν έχετε σκεφτεί, είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσετε μαθήματα της Ιαπωνικής γλώσσας. Εγώ θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε προκειμένου να σας βοηθήσω να πετύχετε τον στόχο σας, όποιος και εάν είναι ο λόγος για τον οποίο τον θέσατε.


Με εκτίμηση,

yoursensei


Comentários


bottom of page