top of page

Κλίση επιθέτων σε Ενεστώτα και Αόριστο

Σε συνέχεια του μαθήματος επιθέτων και επιρρημάτων, θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς κλίνονται τα επίθετα σε Ενεστώτα και Αόριστο. Συμβουλευτείτε ξανά και το μάθημα του Απλού Αορίστου σε ανεπίσημη μορφή, καθώς υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη δομή τους.



1) Ενεστώτας ~い επιθέτων.


Ανεπίσημη μορφή:

~い

~い(か・の)

~くない


Η ερώτηση μπορεί να γίνει απλώς με ερωτηματικό ύφος ή με τη χρήση των か ή の, αναλόγως με το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στην ερώτηση. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα για τον ανεπίσημο λόγο σε ερχόμενο μάθημα.


Επίσημη μορφή:

~いです

~いですか

~くないです(επιρρηματικοποίηση + ないです)


Εδώ γίνεται για πρώτη φορά η λειτουργία του 「です」- που για εκπαιδευτικούς λόγους ονοματίσαμε ως το ρήμα "είμαι"- η οποία πρωτίστως είναι να προσδίδει χαρακτήρα επίσημου λόγου σε ανεπίσημη πρόταση. Τα δε επίθετα πολλές φορές τα χαρακτηρίζουμε και ως "επιθετορήματα" καθότι μπορούν να σταθούν μόνα τους σε μια πρόταση.


2) Αόριστος επιθέτων ~い:

~かった(です)

~かった(です)か

~くなかった(です)


Με το です να σχηματίζει την επίσημη μορφή. Σημειώστε ότι ο αόριστος στην άρνηση προκύπτει από την άρνηση του Ενεστώτα. Λόγω του ότι χρησιμοποιείται ως βοηθητικό το επιθετόρημα ~ない (που σημαίνει ανύπαρκτο ή ανά περίπτωση περιεχομένου το μεταφράζουμε ως "δεν υπάρχει"), στην ουσία κλίνεται αυτό και μετατρέπεται στον αόριστο.

Κάτι αντίστοιχο με τον επίσημο αόριστο ρημάτων που είδαμε όπου το βοηθητικό ρήμα ήταν το "ありません”="δεν υπάρχει", σε επίσημη μορφή)


~ではありません → ~ではありませんでした


Μια πολύ σημαντική εξίσωση που καλό είναι να θυμόμαστε είναι η εξής:

ないです=ありません

Ουσιαστικά τονίζουμε την ισότητα του επιθετορήματος ないです με το αμιγώς ρήμα σε άρνηση ありません。


Επομένως μπορούμε να πούμε ότι:

Στην άρνηση ρημάτων Ενεστώτα:

~ではありません=~ではないです


Στα επίθετα:

~くないです=~ありません

~くなかったです=~くありませんでした


Προσπαθήστε ως άσκηση στο σπίτι να μετατρέψετε τα επίθετα που μετατρέψατε σε επιρρήματα από το μάθημα των επιθέτων.


2) ~な επίθετα

Τα επίθετα ~な αντιμετωπίζονται και κλίνονται ως ουσιαστικά. Πολύ χρήσιμο να το θυμάστε και για μελλοντικά γραμματικά φαινόμενα! Σαφώς όταν δεν υπάρχει προσδιοριζόμενο ουσιαστικό, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει το ~な。


Επομένως στον Ενεστώτα έχουμε:

1)~です

2)~ですか

3)~ではありません・~ではないです


Ενώ στον Αόριστο θα είναι:

1)~でした

2)~でしたか

3~ではありませんでした・~ではなかったです


Σαν άσκηση για το σπίτι, φτιάξτε έναν πίνακα και μετατρέψτε διάφορα επίθετα που μάθατε στο μάθημα των επιθέτων και μετατρέψτε τα σε Ενεστώτα και Αόριστο σε κατάφαση, ερώτηση και άρνηση.

今日もお疲れさまでした!

Πολύ καλή προσπάθεια και σήμερα!


また次回のレッスンまで、勉強頑張ってください!

Βάλτε τα δυνατά σας και καλή μελέτη μέχρι το επόμενο μάθημα!



bottom of page